Per què #DC?

Amb aquest article obrim una nova secció del blog, la secció “Velles tecnologies”, on parlarem sobre coses de xarxes socials i sistemes operatius, però com podreu detectar, poques novetats traurem, i sovint seran coses conegudes per tothom.

En aquesta ocasió, anem a parlar de Twitter, amb una proposta inclosa, l’etiqueta #DC que tot seguit anem a desenvolupar, però abans cal que apuntem dos coses, d’una banda hem de parlar d’una coneguda etiqueta, la #FF, que segurament si utilitzeu aquesta xarxa social, haureu vist o fins i tot utilitzat alguna vegada, però d’on ix aquesta etiqueta?

El #FF és l’acrònim de #FollowFriday, un hashtag, etiqueta o terme de cerca que serveix, cada divendres, per suggerir a altres que seguisquen a certes persones que ens semblen interessants.

El #FollowFriday començà a utilitzar-se el divendres 16 de gener de 2009. Proposat per Micah Baldwin (@micah), un tuiter de San José (Califòrnia, Estats Units d’Amèrica). Podeu vore ací el tweet en el que proposava aquesta iniciativa:

Amb el temps, el hashtag es va anar abreviant i començà a popularitzar-se el seu acrònim, el #FF, que hui és el més utilitzat per fer estes recomanacions.

D’altra banda, hem de parlar de la nostra llengua, la llengua catalana, tal com podeu llegir en aquest informe que ens facilita Softcatalà, està ben posicionada pel que fa al seu ús a Internet, i prova d’això va ser la traducció del Twitter que es va fer gràcies a la participació de centenars de col·laboradors. En aquesta, i abans ja s’havia iniciat, es debatien en quins termes ens havíem de referir, piuladors, piulades, repiulades, etcètera. Com hem vist, la presència és notòria, però no obstant això, cal que avancem agafant parcel·les pròpies.

Precisament, en este sentit, vegem la necessitat de canviar l’etiqueta del #FF, per la de #DC, ja que s’adequa més a la nostra llengua. La #FF en català difícilment pot semblar que siga una recomanació, més al contrari, dóna sensació de ràbia, gent inaguantable, significats totalment contraris al que realment és, per això hem buscat un altre acrònim que ens ajudarà a recomanar, a suggerir, etcètera, així, en aquesta cerca hem trobat que l’acrònim més adient era el #DC ja que li podem trobar més d’un sentit -més d’un vos semblarà forçat- tal com vos exposem tot seguit.

Efectivament, el primer que vam pensar era que havia de ser un acrònim, que d’una banda, relacionara un dia de la setmana, com el #FF relaciona amb el divendres, i d’altra que ho relacionarem amb recomanacions. Així, descartats acrònims que podien portar a confusions, trobarem el dia perfecte de la setmana, el dia de Mercuri, el dimecres.

I per què, #DC? 

La primera raó, va vindre després de rebutjar el dimarts, per la semblança amb el missatge directe, i estàvem analitzant dimarts, per la part de la “m” de menció, així, arribarem a “connecta’t”, i vam pensar que no calia buscar més, precisament, amb les piulades que anem fent, les persones afortunades de ser nombrades en esta etiqueta, aniran a la secció de connecta’t per vore totes les mencions i interaccions que han tingut.

Amb l’etiqueta #DC, volem destacar als nostres seguidors de capçalera, els que més gràcia ens fan, els nostres amics, així com es fa als pobles, donarem seguretat a la resta de seguidors: Tranquils, el coneixem del carrer, són gent com si foren de casa, els coneixem de classe

En definitiva, com fem amb el #FF, destaquem a la millor gent, que tenim entre els nostres seguidors i entre la gent que seguim, i quina expressió millor que destacar a la gent que tenim com a gent de categoria?

YouTube Preview Image

Com podem observar, en més d’una recomanació, com a aval, en el nostre dia a dia, utilitzem, fórmules que coincideixen en l’etiqueta #DC, ja que no és tracta d’una altra cosa que fer una menció d’una persona de consell. Consells de cent, com els que hi havia a la Barcelona anterior al 1714, i que ara 300 anys després, continuem renaixent de les cendres, ja que a més, de ser una cosa de moda, ha de ser una eina de combat, de defensa i visualització de tots els piuladors, catalanoparlants, ja que a més d’una “c” de dimecres, és una “c” de català.

Siga quin siga la teua #DC, pots vore que hi ha moltes per triar, fins i tot els més cristians, poden anar més enllà del “després de Crist”, ja que també pot coincidir amb el dimecres de cendra, dia d’inici de la Quaresma, on s’obri entre altres, el període de reflexió dels cristians, i d’aquesta manera, donar pas a començar a reflexionar amb els seguidors que heu recomanat i la resta ha començat a seguir i viceversa.

Sabem que no serà fàcil, tal vegada només ho utilitzem nosaltres, però esperem que amb el temps, es comence a utilitzar, ni que siga per costum, per continuació, perquè vos pose en un compromís, col·lectiu i de continuació.

És una proposta, i ací queda, o només una explicació de perquè no faré mai més els divendres un #FF, i els faré els dimecres, i els marcaré amb #DC, perquè segurament alguna de vosaltres vos tocarà un dimecres, i així sabreu a que em referisc, simplement, una selecció, dels meus seguidors de gent DeCent, gent de categoria.

 Comencem sols aquesta aventura per la xarxa, també volem que siga un de construir, de crear, d’anar recuperant eixes parcel·les que comentàvem abans i que dia a dia vegem que van sent descuidades pels nostres joves que amb un autoodi que no podem tolerar, redueixen la nostra llengua a l’ús de casa i a les xarxes es passen a llengües de països veïns. Però tenim força, i ho hem demostrat més d’una vegada amb etiquetes en català, que promogudes des dels Països Catalans han esdevingut tendències mundials, ho hem fet, ho podem, i ho volem tot, no és només una qüestió de caràcters, és cosa d’anar fent, de viure, de créixer i de ser, a la nostra manera, ja que si volem la independència territorial, volem la nacional, però també la social, la econòmica, i la del dia a dia.

 

 

 

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *