¿Y el requisito pa’ cuándo?

Imatge relacionada

La plataforma «Hablamos español» inicia este setembre una campanya per dur a terme una ILP per la llibertat d’opció lingüística que diuen defensar. Quan diuen «Libertad de elección de lengua» i «Hablamos español» no volen dir altra cosa que ells tenen llibertat d’elegir la llengua que hem de parlar nosaltres i que els parlem en espanyol, res més trist, res més clar.

Al País Valencià és fàcil desemascarar-los, una plataforma que realment es preocupa per la llibertat d’opció lingüística estaria ara donant suport als valencians que han vist vulnerats els seus drets per voler expressar-se en valencià als centres de salut, però no, els tenim espantant la societat amb la típica història del millor pediatra de Reykjavík que no podrà anar al CAP de Benicull per no tenir el mitjà.

Hi haurà millor manera de defensar estos drets que exigint el requisit lingüístics per als servidors públics? Doncs precisament esta plataforma lluita contra aquesta garantia de la llibertat d’elecció de llengua.

Ho troben una «imposició» però no cal argumentar per què no ho és ja que el Tribunal Constitucional ho va deixar prou clar en la Sentència 46/1991 quan afirmà que «és inqüestionable el fet que siga imprescindible que tot funcionari, per a poder exercir adequadament el seu lloc de treball en l’Administració autonòmica, acredite un cert nivell de coneixement en funció de la mateixa eficàcia de l’Administració autonòmica».

Tenen una oportunitat per canviar el rumb, abans de les convocatòries massives de recollida de signatures de la seua peculiar ILP i de la manifestació a Barcelona, tenen una cita a València. L’STEPV-IV convoca el 6 de setembre al Palau de Justícia de València una concentració amb el lema «Sí al valencià», entre altres moguda per les recents sentències del TSJCV.

Aquestes sentències, que suposen un atac a la llibertat lingüística, foren ben rebudes pels sectors que donen suport a esta plataforma cosa que no fa més que confirmar el que comentem. Ben rebudes, però mal llegides. Aquestes sentències deixen ben clar que l’única llengua «obligada» (o imposada, si prefereixen) a l’Estat espanyol és el castellà (o l’espanyol, si prefereixen).

No sé que és més complicat, que vagen a la concentració de l’STEPV o que convoquen una manifestació amb el lema «Contra la imposició lingüística, no a la Constitució», seria el més coherent, però ja veieu que no lluiten per tota llibertat lingüística, només van contra les llengües oficials diferents del castellà, i per la imposició d’aquesta.

Ça com lla, podrien anar pensant un poc i parafrasejant Jennifer Lopez anar entonant el «¿Y el requisito pa’ cuándo?» i és que és lògic que si el castellà és obligat s’examine també d’aquesta llengua a tot aspirant a servidor públic, llavors vorem també qui té o no problemes o no a l’hora d’usar correctament el castellà.

I quan acaben la rondalla del millor pediatra de Reykjavík, contaran que «a Catalunya començà així», i no sé a que es refereixen, si a negar-los els drets més bàsics o a les recollides de signatures contra l’Estatut. Ara estos comencen una recollida de signatures contra la llibertat lingüística. I ara que ens planten les llavors, cal treballar bé la terra.

This entry was posted in A tall a tall, si més no. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *